Corina Crețu: ”Voi lupta în continuare ca drepturile femeilor (…) să devină un firesc al zilelor noastre”

Egalitatea de gen contribuie la o mai bună elaborare a politicilor publice, iar drepturile femeile nu trebuie să rămână doar la stadiul unui deziderat, afirmă europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D).

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, însoțită de un interviu pe care l-a acordat anul trecut pentru URBACT cu ocazia lansării Raportului Gender Equal Cities, Corina Crețu atrage atenția că femeile sunt subreprezentate la aproape toate nivelurile de guvernare, sunt plătite mai puțin decât bărbații și promite să lupte mai departe pentru ca drepturile femeile să devină un firesc al prezentului.

”Trebuie să conștientizăm că egalitatea de gen contribuie la o mai bună elaborare a politicilor publice, iar administrațiile locale pot beneficia din plin de astfel de situații. Dar mai sunt multe de făcut pentru a atinge egalitatea de gen. În ciuda faptului că reprezintă peste 50% din populația lumii, femeile sunt subreprezentate la aproape toate nivelurile de guvernare: doar 15% dintre primarii europeni sunt femei. În plus, femeile sunt în continuare plătite mai puțin decât bărbații, asumându-și mai mult muncă neplătită. Totodată, încă prea multe femei cad victime violenței de gen, atât la domiciliu, cât și în spații publice. Aceste situații contravin flagrant valorilor și principiilor fundamentale ale UE, în special în ceea ce privește solidaritatea și corectitudinea – pe care le presupune, între altele, și politica de coeziune. Eu voi lupta și pe mai departe ca drepturile femeilor să nu rămână doar la stadiul unui deziderat, ci să devină un firesc al zilelor noastre. E o responsabilitate pe care o avem în egală măsură pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare de fete și femei”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, vineri, eurodeputatul Corina Crețu a solicitat utilizarea fondurilor europene pentru consolidarea drepturilor femeilor din România, în condițiile în care cel mai mare decalaj la angajare între femei și bărbați a fost înregistrat, în 2018, în Malta, Grecia, Italia și România.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro