Cătălina Toloș: Fiordurile, frumusețile naturale ale Norvegiei

Fiordurile reprezintă cea mai mare atracție turistică naturală a Norvegiei. Aceste minuni ale naturii oferă privitorului un adevărat spectacol: peisajele maiestuoase cu stânci abrupte și cascade parcă nesfârșite iți vor taia pur si simplu răsuflarea.

Momentul prielnic pentru o vacanță aici este vara, în lunile iunie-august. Ieri mi-a amintit Facebook de concediul avut în urmă cu 2 ani, așa că mi-am delectat privirea cu pozele si m-am intors în timp pentru câteva clipe. Am avut noroc de vreme bună și însorită așa că m-am bucurat din plin de farmecul celor mai cunoscute fiorduri din Norvegia : Geirangerfjord, Nordfjord, Sognefjord .

croaziera fiorduri

Dacă planuiești o vacanță în Norvegia, pregatește-ți și buzunarele pentru prețurile piperate. Insă dacă ești un împătimit al călătoriilor și iubești natura, merită să ajungi aici macar o dată in viață. Fiordurile, munții cu piscurile lor înzapezite, fascinantele cascade, drumurile lungi șerpuite, te vor cuceri.

Aventura mea a inceput pe drumul trolilor (Trollstigen), o șosea cu o complexitate ridicată , fiind considerată o adevarată realizare inginerească la momentul punerii in functiune in anul 1936.
Numele Trollstigen vine de la troli, care în mitologia nordică erau creaturi uriaşe care se ascundeau in pădurile din imprejurimi, dar nu iși faceau apariția în timpul zilei pentru că razele soarelui ii transforma în stană de piatră.

Trollstigen
Trollstigen

Am traversat apoi cu ferry boat-ul si ne-am continuat aventura pe Drumul Vulturilor unde ne-am îmbarcat pentru o scurtă croazieră pe fiordul Geiranger – inclus in Patrimoniul UNESCO, cel mai spectaculos si cel mai fotografiat din Norvegia. Frumusețea sa este dată de formațiunile muntoase înguste si abrupte care se ridică la peste 1.400 m altitudine si coboară la 500 m sub nivelul mării.

Geiranger

Drumul către Ghetarul Briksdal care coboara abrupt de la 1.200 m pana in valea Briksdal este presărat cu zeci de cascade, râulețe, troli construiți din pietricele si indicatoare de tipul “până aici se intindea ghețarul in anul 19xx″ . A fost pentru mine una dintre cele mai frumoase plimbari prin natură.

in drum spre Ghetarul Briksdal
in drum spre Ghetarul Briksdal
in drum spre Ghetarul Briksdal
Ghetarul Briksdal
Ghetarul Briksdal

Un alt ghețar din Norvegia este Bøyabreen, care reprezinta una dintre prelungirile celui mai mare ghetar din Europa.

Bøyabreen

Sognefjord

Fiordul Sognefjord este cel mai lung si mai adanc fiord din lume. Aici am facut o croaziera de 2 ore in care am admirat natura in toata splendoarea ei. Pozele spun cat o mie de cuvinte.

Sognefjord

Bergen

Bergen, capitala Fiordurilor te va cuceri cu farmecul casuţelor colorate printre care şerpuiesc străduţe înguste pavate cu piatră cubică. Fiind al doilea oraș ca mărime din Norvegia și cel mai mare port al coastei de vest, in Bergen gasesti numeroase muzee, restaurante, cafenele, piete de peste, magazine. Daca urci pe muntele Floyen cu funicularul sau pe jos vei avea parte de o panorama superba asupra orasului.

Panorama Bergen
Vechiul Port Bryggen, una dintre cele mai vechi părţi ale oraşului

Parc Byparken, Bergen

Oslo

In ultima zi de vacanta am vizitat Oslo. Aici am admirat palatul Regal, Parcul de sculpturi Vigeland, Primaria, centrul istoric, portul. Norvegia este o tara fascinantă iar sloganul turistic “Norway, powered by nature” i se potriveste de minune.

Parcul de sculpturi Vigeland
Parcul de sculpturi Vigeland