Cultura si Tainele painii: Colacii in ritualurile de inmormantare

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Ritualurile practicate la înmormântare sunt menite să ușureze trecerea în viața de dincolo. De aceea sunt completate de ritualuri folosite la parastase și la pomeniri, fiind astfel combinate cu Cultul Moșilor și strămoșilor.

Principalele lucruri necesare pentru săvârşirea unui parastas sunt: prescura, colacul, vinul, coliva, tămâia şi lumânările. La fel, la pomeniri, rudele răposatului aduc la biserică 9 capete, 9 lumânări, vin, colivă, prescură şi untdelemn. Capetele se poartă fie toate odată, fie de trei ori.

Coliva, sacrificiu al spiritului graului, specifica popoarelor agrare, este preparata in mod special in ceremoniile de inmormantare si in ritualu­rile de comemorare a mortilor. Colacii sunt “perechea sufletului fara de care acesta nu se poate integra in randul neamului celor dusi”.

Principalii 3 colaci pentru înmormântare, denumiti prescura, cap (capete) și arhanghel sunt necesari in timpul prescura, cap (capete) și arhanghel sunt necesari in timpul serviciului funerar și se impart persoanelor prezente la ritualul funerar de parastas sau inhumare, dupa sfintirea produselor.

A. Prescura este o paine litrugică ce reprezintă materia principală din care se pregătește Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură, alături de vin și apă. Prescura se duce la biserică unde se folosește de preot înainte de Sfânta Liturghie.

B. ”Capetele” sau ”colacii mortului” se prepară din aluat de pâine, în număr impar, sub diferite forme: rotunzi, în forma literelor S, în formă de 8, în formă de roată, de cruce, mână, în formă de pasăre (măiastră) etc. În Bucovina se fac foarte mari și se numesc “crestați” (datorită împletiturii lor crestate).

În prezent, majoritatea firmelor de pompe funebre oferă pentru înmormântări pachete de ”pomene” (colacii mortului), ce cântăresc între 8 kg și 15 kg și conțin un numar impar de colaci de diferite forme: scară, cruce, jug, S, 8 colaci, 9 colacei și 9 porumbițe/ pupeze.

”Capetele” sau ”colacii mortului” sunt oferiți ca răsplată preotului și celor care au jucat o funcție în cadrul ceremoniei de înmormântare, la parastase și la pomeniri. Denumirea lor sugerează sensul lor de ofrandă și originea lor străveche.

C. Arhanghelul este colacul de înmormântare care conține ”svastica” ­ un simbol dacic folosit din cele mai vechi timpuri. Unii colaci conțin crucea tăiată la capete de semilune și intersectată de svastica simbolizînd astfel învierea de apoi. De aceea, în ritualurile de înmormântare, svastica are rol de paznic al cheilor și porților lumii celeilalte.

Despre campanie
Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 34 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Gastromag, La Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Universul Argeșean, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site­ul www.desprepaine.ro, pe blogul www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine