Aluat cozonac si pasca

Mai este putin pana la sarbatorile de Paste si sigur unii dintre voi abia asteptati, dupa un post lung, sa preparati delicioasa Pasca si deliciosii cozonaci, nelipsiti din meniul de Paste. Dar de fiecare data ati fost descurajati de pregatirea aluatului, care se prepara greu si de multe ori nu iese.

Ce ziceti de un aluat universal, atat pentru cozonaci cat si pentru pasca, care sa va garanteze un cozonac si o Pasca, pufoase si delicioase. Dupa multe experimente, in care am cautat sa gasesc reteta ideala pentru aluatul de cozonac, in fine cred ca am gasit-o! De aceea, am sa o postez ca o reteta de sine statatoare, fiindca acest aluat il puteti folosi cu succes la orice cozonac sau prajitura care se prepara cu aluat de cozonac, schimband in functie de situatie doar umplutura.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua; 1 lingurita esenta de rom; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare.

IMPORTANT: TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SA FIE ADUSE IN BUCATARIE CU CEL PUTIN 6 ORE INAINTE DE PREPARARE, PENTRU A AJUNGE LA TEMPERATURA CAMEREI. INAINTE DE PREPARARE, CU CEL PUTIN 1/2 DE ORA, SE APRINDE CUPTORUL SI SE POTRIVESTE LA TEMPERATURA DE 180 DE GRADE, LASANDU-SE PORNIT PE TOT PARCURSUL PREPARARII ALUATULUI.
NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL, TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.

Preparare aluat cozonac si Pasca: Eu am preparat aluatul cu ajutorul masinii de paine si a iesit un aluat minunat.

Am adaugat laptele caldut, uleiul, zaharul, esenta de rom si de vanilie, untul taiat cuburi mici, sarea, oul batut, faina, iar in final, peste faina, drojdia (exact in aceasta ordine). Puneti vasul cu toate ingredientele in masina, potriviti programul de facut aluat si intr-o ora si jumatate aveti aluatul gata.

Daca nu aveti masina de paine, adaugati intr-un castron mare toate ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu unt/ulei si amestecati vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.

Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi folosit.

Preparare in imagini:

Apasa aici pentru reteta in imagini! Retete puse la dispozitie de All-Food.ro.

Succes la preparare!