Promovarea in cariera, stresanta?

Vestea ca ai fost avansat este una dintre cele mai bune vesti pe care le poti primi la locul de munca. Pe langa beneficiile evidente pe care le poate aduce, un alt aspect al promovarii este presiunea pe care o aduce. Noi responsabilitati, noi sarcini si noi colegi poate, toate acestea pot contribui la cresterea nivelului de stres.

Cercetatorii au descoperit ca avansarea, ca etapa fireasca intr-o cariera, duce la cresterea nivelului de stres cu pana la 10 procente si scaderea cu 20% a timpului dedicat consultatiilor medicale. Volumul de munca marit, cresterea si diversificarea responsabilitatilor, reducerea cu mult a timpului dedicat activitatilor extraprofesionale, toate acestea preseaza profesional si social angajatul, determinandu-l sa se simta surmenat si stresat.

In cadrul studiului condus de economisti si psihologi din cadrul universitatii Warwick au fost analizate promovarile unor anumiti indivizi care au avut loc intre 1991 si 2005. S-a incetatenit conceptia conform careia persoanele aflate in pozitii superioare se bucura de o stare de sanatate generala mai buna decat a celorlalti angajati, de pe urma rezultatelor studiului asteptandu-se confirmarea acestei ipoteze. De ce promovarea iti poate ruina sanatatea mentala

“Avansarea pe scara profesionala nu este atat de propice pe cat cred oamenii ca este. Conform investigatiilor noastre, sanatatea mentala a managerilor intra in declin odata cu avansarea la locul de munca. Doar pentru ca persoanele ocupand pozitii manageriale se pot lauda in general cu o stare de sanatate satisfacatoare, acest lucru nu se datoreaza in mod expres functiilor ocupate. Probabil ca exista alti factori care intervin, caci noi nu am descoperit un beneficiu fizic real al promovarii. Prin urmare, avansarea nu are consecinte directe fizice asupra starii de sanatate. De fapt, realitatea este cu totul si cu totul alta: avansarea determina oamenii sa se simta mai stresati, avand in consecinta o influenta negativa asupra starii de sanatate a organismului”, este de parere Chris Boyce, unul din conducatorii studiului.

Stresul la randul sau determina aparitia unor anumite afectiuni precum cardiopatia ischemica, afectiuni gastro-intestinale sau chiar psihice. “Promovarile nu sunt facute pentru oricine si asta din cauza nivelului crescut de stres si presiune pe care il presupune orice avansare. Ceilalti se asteapta sa te achiti cu brio de noile tale indatoriri, ceea ce determina si o presiune sociala mai mare. Exista anumite persoane care pur si simplu nu se pot descurca in anumite pozitii”, adauga acesta.