Starile multiple ale Fiintei de RENÉ GUÉNON (2012)

Ar fi imposibil sa definim doctrina Starilor multiple ale Fiintei, caci orice definitie ar limita sensul metafizic al acestei doctrine a carei universalitate depaseste puterea de cuprindere a mentalului nostru. Caci prin ratiune si prin imaginatie e imposibil de inteles miezul acestei doctrine care poate fi asimtit doar prin intuitie intelectuala. E motivul pentru care, in acest cuvant preliminar, nu vom face decat sa incercam sa expunem cateva teme esentiale ale acestei doctrine unice.

De multe ori, la lectura acestei carti, s-ar putea presupune ca e vorba de multiplele aspecte cosmologice si antropologice ale lumii noastre, cu cele trei niveluri ale ei: grosier, subtil si spiritual (corpus, anima, spiritus), cand aceasta lume corespunde, in realitate, numai uneia din multiplele lumi posibile. Caci asa cum spune Rene Guenon: “nu e vorba de o simpla multiplicitate numerica, sau chiar mai general cantitativa, ci de o multiplicitate de ordin <<transcendental>> sau cu adevarat universal, aplicabila tuturor domeniilor care constituie diferitele <<lumi>> sau niveluri ale Existentei, considerate separat sau in ansamblu, deci in afara si dincolo de domeniul special al numarului si chiar al cantitatii sub toate modurile sale”.

Din acest motiv, autorul, pentru a evita o intelegere limitata a acestei doctrine, a abordat treptat problema metafizicii traditionale incepand cu Introducere generala la studiul doctrinelor hinduse (1921), in care lamureste definitoriu termenul si domeniul metafizicii traditionale (si domeniile conexe), precum si structura doctrinei hinduse, cea mai completa si mai apropiata de Traditia primordiala. A urmat apoi trilogia propriu-zis doctrinara cu: Omul si devenirea sa dupa Vedanta (1925) – privind aspectele umane si postumane, Simbolismul Crucii (1931) – abordand aspectele simbolice ale starilor multiple, si Starile multiple ale Fiintei (1932), in care este infatisata aceasta doctrina in toata universalitatea ei.  (Prefata de Florin Mihaescu)

Titlu: “Starile multiple ale Fiintei “
Autor: GUENON RENE
Traducator: DANIEL HOBLEA
Format: 13 x 22 cm
Numar de pagini: 160
Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
ISBN: 978-973-111-287-9
Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS
An aparitie: 2012

CUPRINS

Prefata de Florin Mihaescu 5

Cuvant inainte 11

I. Infinitul si Posibilitatea 19

II. Posibile si composibile 27

III. Fiinta si NeFiinta 35

IV. Fundamentul teoriei starilor multiple 43

V. Raporturile intre unitate si multiplicitate 49

VI. Consideratii analogice extrase din studiul starii de vis 55

VII. Posibilitatile constiintei individuale 63

VIII. Mentalul, element caracteristic al individualitatii umane 71

IX. Ierarhia facultatilor individuale 79

X. Limitele indefinitului 83

XI. Principii de distinctie intre starile de fiinta 86

XII. Cele doua haosuri 95

XIII. Ierarhiile spirituale 99

XIV. Raspunsuri la obiectii extrase din pluralitatea fiintelor 107

XV. Realizarea fiintei prin cunoastere 111

XVI. Cunoastere si constiinta 117

XVII. Necesitate si contingenta 125

XVIII. Notiunea metafizica de libertate 131

Pret: 19,5 lei (achizitionare de pe site-ul Editurii)

Sursa info & foto: Editura Herald