Delta Dunarii – un paradis regasit

Vine 1 mai… Toata lumea se pregateste sa plece la mare, trenurile spre litoral vor fi pline si Gara de Nord se va transforma intr-un furnicar de oameni. Vor mai fi si cativa rataciti care vor alege sa isi petreaca aceste cateva zile libere la munte, departe de aglomeratie. Asa mi se pare si firesc, daca tot ai cateva zile libere, sa profiti de ele pentru a te relaxa si nu sa dai si de mai  multa aglomeratie, pe care zilnic incerci sa o eviti.

O alernativa pentru 1 mai este Delta Dunarii. Este un paradis care isi deschide portile pentru vizitatori chiar de la mijlocul lui aprilie. Stiu ca primul gand este: sunt multi tantari, nu sunt conditii, mancam numai peste si mie nu imi place. Vreau sa te contrazic. Am fost asta vara in Delta si m-am indragostit de ea. Mai fusesem si eu cand eram mica si aveam aceeasi impresie ca si tine. Dar de atunci s-au schimbat multe. Acum sunt pensiuni, care multe dintre ele arata mai bine decat cele de la mare, tantari nu mai sunt pentru ca au grija de ei proprietarii de pensiuni, nu se mananca numai peste si sunt foarte multe activitati puse la dispozitie turistilor.

Trebuie sa stii ca aventura in Delta incepe o data ce ajungi in Tulcea, pentru ca de acolo trebuie sa iei Pasagerul sau Rapida, doua nave care asa sunt numite de localnici, pentru a ajunge cu adevarat in Delta Dunarii. Ai sa descoperi o lume cu totul noua. Acolo parca valorile sunte altele si timpul curge si el in alt mod. Forfota in Delta incepe la ora 4 dimineata cand pescarii de duc sa adune pestele din navoade si pleaca inspre cherhanale (locul unde se aduna tot pestele spre a fi distribuit in tara). Toata lumea are barca aici, pe ei nu ii intereseaza de BMW sau Ferarri, ci cati cai putere are motorul de la barca.

Cu toate acestea, s-a dezvoltat un adevarat sistem turistic in Delta Dunarii si chiar e pacat sa fii roman si sa nu ajungi sa o vizitezi. Daca mergi cu iubitul tau, el poate sa mearga la pescuit cu localnicii si tu sa mergi sa te plimbi pe Dunare. Inchiriatul unei barci cu tot cu ghid este intre 50 si 70 lei. E bine sa mergi cu un ghid, un localnic, pentru ca iti va explica exact cum e cu bratele Dunarii, te va duce sa iti arate cele mai vestite lacuri care s-au format pe Dunare (de care sigur ai invatat la Geografie), iti va spune de fiecare data ce pasarea e cea care zboara deasupra ta sau sta cocotata pe un copac. Asigura-te ca ai aparatul foto la tine pentru vei vedea multe minunatii ale naturii! Daca nu esti pasionata de birdwatching sau plimbari pe Dunare, poti sa ramai  la pensiune si sa faci plaja.

Pentru grupuri oportunitatile de entertainment sunt si mai diversificate. Se poate organiza un fel de program de team-building cu tot felul de activati in aer liber si pe braturile Dunarii, se poate merge chiar pana la mare, pana la Sf. Gheorghe acolo unde se varsa Dunarea in Marea Neagra. De asemenea, puteti rezerva un sejur pe unul din hotelurile plutitioare.

Daca te hotarasti sa vizitezi Delta Dunarii, iti recomand o pensiune in care te vei simti ca la mama acasa. E vorba de Pensiunea Eden din Crisan. Vei fi primita cu multa caldura, iar tanti Ioana, bucatareasa, iti va pregati in fiecare zi mancare sa te lingi pe degete. Specialitatile ei sunt ciorba de peste si stiuca umpluta. Iar daca nu iti place pestele, stai linistita ca tanti Ioana stie sa gateasca si mancaruri fara peste. Poti vizita site-ul lor pentru mai multe detalii: http://www.eden-touringdelta.ro/

Poate ne vedem pe unul dintre canalele Dunarii! Eu am sa fiu cea care face multe fotografii!