Fara stres nu ar exista viata, si totusi…

Intalnim tot mai des afirmatia “Sunt atat de stresat!”, de parca aceasta exprimare s-a transformat deja intr-un trend, pe care multi il adopta ca pe un lucru menit sa-i caracterizeze in fata celorlalti, drept oameni de succes, pentru ca sunt coplesiti de treburi importante. Problema este ca daca vei spune tot mai des ca esti stresat, chiar daca nu ai prea multe motive se te incadrezi in categoria oamenilor stresati, ii vei simti simptomele devastatoare, care iti vor da acea senzatie de agitatie, deosebit de daunatoare organismului.

Retine, stresul nu este simbolul unui statut, ci o maladie a secolului XXI, de care sufera din ce in ce mai multe persoane, a caror sanatate se pare ca este afectata iremediabil. Este cazul sa privim aceasta situatie intr-un mod cu totul si cu totul realist si sa ne intrebam care ar fi motivul stresului pe care-l acuzam, uneori involuntar.

Oare ne aflam intr-o cursa disperata pentru a salva lumea din fata cataclismelor distrugatoare care au loc pe Pamant sau int-o lupta acerba pentru a salva viata unui om? Cu siguranta ca nu, si nici nu vom fi vreodata in stare sa realizam astfel de minuni. Putem fi insa stresati pentru ca am intarziat cateva minute la o intalnire, pentru ca timpul alocat studiului pentru examenele care ne tulbura viata de elev sau student se comprima tot mai mult, pentru ca trebuia sa terminam un proiect sau sa transmitem vreo raportare financiara pana la sfarsitul lunii si se pare ca iarasi timpul ne este potrivnic, iar lista poate continua cu diverse probleme care ne aglomereaza agenda si in final ajungem in postura „omului stresat”.

Problema unei vieti traite intr-o societate plina de stres este ca organismul nostru este fortat permanent sa recurga la rezeva de energie. Stresul este de fapt acel combustibil pe care-l numim adrenalina, responsabila pentru raspunsul de tip “lupta sau fugi” atunci cand suntem speriati sau coplesiti de efectul sau.

Sunt cazuri in care unele persoane se descurca mult mai bine in „conditii de stres” deoarece functioneaza cu resurse suplimentare. Insa, in situatiile lejere, specialistii recomanda acestora sa permita corpului sa se odihneasca pentru a-si reface rezervele si a se pregati pentru urmatoarea situatie in care vor avea nevoie sa-si apere teritoriul sau sa fuga cat ii tin picioarele pentru a se proteja.

Una dintre numeroasele probleme pe care le implica stresul este dificultate cu care simptomele sunt identificate. Traim experienta stresului in mod diferit, cu simptome ce seamana cu cele ale altor tulburari de sanatate, cum ar fi raceli, gripe si boli provocate de alti virusi. Sau este posibil sa ne simtim pur si simplu istoviti. Motivul este ca stresul scade capacitatea de reactie a sistemului imunitar, acea masinarie complexa care lupta impotriva „inamicului”, iar semnele care-i prevestesc instalarea confortabila in organism pot sa se manifeste fizic, mental si comportamental. Fii atent la semnalele primite si invata sa le intelegi!

Nu te stresa prea mult cu nevoia de a elimina complet stresul din viata ta. Retine, stresul te ajuta sa reactionezi rapid in situatii de urgenta. Asa cum a spus odata endocrinologul Hans Selye, „Fara stres, nu ar exista viata”.